loading...

Resepi Ringkas Daging Salai Masak Merah Ala Thai


Resepi Ringkas Daging Salai Masak Merah Ala Thai | Masakan Thai merupakan masakan terbaik di dunia kerana menggunakan adunan rempah yang pelbagai yang diketahui mengandungi banyak khasiatnya pada tubuh badan . Itu yang saya dengar dari dialog sebuah drama Korea . 


Resepi Ringkas Daging Salai Masak Merah Ala Thai


Memang tidak dinafikan , walaupun , masakan Thai dan Malaysia ada persamaan kerana menggunakan serai dan daun limau purut terutama pada masakan Tomyam , ianya bukan sesuatu yang menghairankan kerana Thai dan Malaysia berjiran . Maka sebab itu , masakan Thai mudah diterima oleh masyarakat Malaysia .

DAGING SALAI MASAK MERAH ALA THAI 


Daging masak salai merupakan masakan minang . Untuk menjadi resepi yang lebih menarik , kekeratifan mempelbagaikan sesuatu resepi itu menjadikan resepi tersebut dapat diterima oleh bangsa lain dengan mudah .

Berikut adalah resepi daging salai masak merah yang menggunakan selera Thai .

Bahan:
Daging salai- rebus sekejap dgn pewarna merah
1 biji bwg besar-hiris or belah 4
3 ulas bwg putih- dicincang or diketuk
1 inci halia-hiris
1 btg cili merah -potong

Bahan sos:
3sudu besar sos cili thai
1sudu besar sos tomato
1sudu besar sos tiram1 sudu besar sos ikan
sedikit air rebusan daging
2 helai daun limau purut

Cara:
Tumis bhn2 hirisan tadi sehingga wangi.
Masukkan daging yg telah direbus tadi.Gaul sekejap.
Masukkn bahan2 sos, dan juga air rebusan.gaul lagi.masukkn daun limau purut,
Biar smpi mendidih dan kuah nmpk pekat sikit. tutup api
Siap utk dihidang dgn nasi putih or nasi goreng

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan