loading...

RESEPI NASI DAGING DAN AIR ASAM



RESEPI NASI DAGING DAN AIR ASAM | Nasi daging untuk juadah dihari raya ini , sesuai untuk dimakan bersama keluarga. Resepi nasi daging ini , nasi dimasak bersama daging sekali . Berikut adalah resepi dan cara membuatnya .


RESEPI NASI DAGING DAN AIR ASAM



RESEPI NASI DAGING DAN AIR ASAM



Bahan-bahan:


3 cawan beras basmathi
3+1/2 cawan air rebusan daging
1 kilo daging
2 bungkus rempah sup bunjut Adabi
2 sudu besar rempah kurma
1 inci halia
3 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
4 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
2 sudu mentega/ minyak sapi
1 sudu minyak masak
3 sudu tomato puree
1 cawan susu cair
1 sudu teh garam
4 titis pewarna kuning telor( jika mahu warna asal nasi daging anda tidak perlu tambahkan pewarna)


Cara penyediaan:



1- Rebus daging bersama rempah sup bunjut, rempah kurma dan garam sehingga empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasi.


2- Tumis bwg putih dan merah, halia, kulit kayu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau. Masukkan beras dan kacau seketika.


3- Masukkan air rebusan daging. Kalau beras disukat satu cawan pastikan air rebusan juga satu cawan.( lebihkan 1/2 cawan air rebusan daging untuk melembutkan nasi)


4- Bila beras sudah mula kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak.


Hidangkan nasi daging dengan *air asam dan daging yang telah direbus tadi.


Air Asam


Untuk buat air asam, 
satukan 

  • buah tomato, 
  • hirisan bawang besar, 
  • 3 sudu kerisik, 
  • hirisan cili merah, 
  • air asam jawa pekat, 
  • perahan air limau, 
  • sedikit belacan, 
  • garam dan gula secukup rasa.


( hirisan cili merah boleh diganti dengan cili merah+cili padi ditumbuk @ dimesin kasar) lagi sedap lagi pedas !



Facebook : Ida Shahida


0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015-2016 SUATU KEHIDUPAN
| Distributed By Belog Kehidupan